Via social media kom ik regelmatig in gesprek met diverse ondernemers. Natuurlijk check ik dan ook hun website, tsja je bent niet voor niets een webnerd.

Het viel mij op dat er toch veel gekozen wordt voor Closed Source Software voorbeelden hier van zijn WIX, Squarespace, Jouwweb, Jimdo, Webnode en Phoenix.

Ik snap die keuze ook wel want het heeft ook veel voordelen maar ook nadelen.

Maar wat zijn de nadelen van WIX JouwWeb Squarespace…… ?

Als webdesigner met een passie voor je vak, begrijp je als geen ander waarom de juiste keuze van websiteplatform van cruciaal belang is. Laten we dit in begrijpelijke taal uitleggen.

Wat is Closed Source Software?

Stel je voor dat Closed Source Software als een doos met geheime recepten is. Alleen de makers van de software weten precies hoe het werkt. Voorbeelden hiervan zijn WIX, Squarespace, JouwWeb en andere vergelijkbare platforms. Ze kunnen geweldig zijn voor sommige dingen, maar er zijn wat addertjes onder het gras.

Voordelen van Closed Source Software:

Ze zijn gebruiksvriendelijk en toegankelijk, dus je kunt snel een website opzetten.
Je betaalt vaak een vast bedrag per maand, wat handig kan zijn voor je budget.

Nadelen van Closed Source Software:

Je hebt beperkte controle over je site. Als je een specifieke aanpassing wilt, is dat vaak niet mogelijk. Het lijkt goedkoper, maar zodra je meer functionaliteiten wilt op jouw website loop je tegen beperkingen, je kunt niet doen wat je wilt of je moet extra betalen.
Je zit vast aan hun regels en ontwerpopties. Jouw vrijheid is beperkt.
In de toekomst kan het lastig zijn om je site uit te breiden of aan te passen.

Je kunt je website niet verhuizen of overzetten naar andere platforms zoals WordPress.

Wat is Open Source Software, zoals WordPress?

Denk aan Open Source Software als een kookboek waarin het recept voor iedereen beschikbaar is. WordPress is hier een uitstekend voorbeeld van. Het is als een leeg canvas waarop je je eigen meesterwerk kunt schilderen.

Voordelen van WordPress:

Het is gratis! Je hoeft alleen te betalen voor webhosting, wat meestal niet duur is.

Je hebt totale vrijheid en flexibiliteit in het ontwerpen van je website.

Je kunt WordPress aanpassen aan je exacte wensen.

Je hebt de volledige controle over je hosting, dus je kunt je website gemakkelijk verhuizen.

Koppelen met andere software, zoals e-mailmarketing, of een online academie, is eenvoudiger.

WordPress heeft zelf gratis software voor een webshop waarmee je onbeperkt producten in je winkel kunt plaatsen en verkopen.

Google houdt van WordPress-sites. Ze worden beter geïndexeerd, wat je vindbaarheid verbetert.

WordPress heeft veel handige tools en plugins waarmee je je website kunt optimaliseren.

WordPress heeft een enorme community, alles is online te vinden qua mogelijkheden en oplossingen. Dit is steeds meer door ontwikkeld en jij kan daar gratis gebruik van maken.

Nadeel van WordPress:

Er is ook een nadeel, doordat maar een grootdeel van de websites in WordPress gemaakt zijn en de code open is, heb je meer kans op hackers dan bij Gesloten Source Software. Dit kun je wel goed ondervangen door je website goed te onderhouden door regelmatig te updaten en schoon te maken. Lees hiervoor mijn blog ‘Hoe hou je jouw website veilig 8 tips’

In een notendop, als je volledige controle wilt, flexibiliteit, en de mogelijkheid om je website in de toekomst wilt uitbreiden en jouw bedrijf naar een hoger niveau wilt tillen, is WordPress de beste keuze. Het biedt de vrijheid en flexibiliteit die je nodig hebt, en dat alles voor een betaalbare prijs. Bovendien, met moderne bouwtools zoals Divi, is het net zo eenvoudig als de gesloten opties, maar met veel meer mogelijkheden.

Heb je jouw website gemaakt in een Gesloten Source Software systeem zoals WIX, JouwWeb en Squarespace en je wilt informatie over het overzetten van jouw website naar WordPress?

Of je weet niet of het systeem waarmee jouw website gemaakt is in Gesloten Source Software of in WordPress gemaakt is?

Stuur mij een email dan een email dan kijk ik graag met je mee of we zoeken naar een mogelijke oplossing. Stuur je email naar contact@wenswebdesign.nl

Deel deze blog met andere ondernemers voor wie dit interessant zou kunnen zijn.