Ik kom regelmatig ondernemers tegen die een WordPress website willen gaan maken of hebben gemaakt, maar niet wisten/of weten dat er twee verschillende soorten WordPress zijn. En dat is niet verwonderlijk, er zijn velen die dat niet weten want WordPress is toch gewoon WordPress?
Al lijken ze veel op elkaar toch zijn er veel verschillen.

WordPress.com en WordPress.org

De twee verschillende soorten WordPress zijn WordPress.org en WordPress.com. Ook al lijken ze op elkaar er zijn veel verschillen.

Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org

Zowel WordPress.com als WordPress.org zijn gratis. Bij WordPress.org kun je de software gratis downloaden, voor de rest moet je nog webhosting en je domeinnaamregistratie betalen bij een webhostingbedrijf naar keuze.

Bij WordPress.com hoeft dat niet dat is helemaal gratis. De webhosting zit dan bij WordPress.com zelf, je hoeft geen domeinnaam te registreren. Je kunt er wel eentje maken via WordPress.com maar dan heb je niet jouwwebsite.nl maar jouwwebsite.wordpress.com Een lange domeinnaam waar altijd wordpress.com in komt te staan.
Dit is wel een nadeel want het is een lange domeinnaam, staat veel minder professioneel, zorgt voor wantrouwen en het maakt je merk minder sterk.

Je kunt wel voor een bepaald bedrag je eigen domeinnaam koppelen, dan heb je dat wel ondervangen.

WordPress.com

Voordelen van WordPress.com

Het is gratis

Qua techniek hoef je zelf niets te doen, maak een account en ga bouwen

Je website wordt beveiligd en er wordt een backup gemaakt (je website is dan niet voor 100% beveiligd, je kunt nog altijd gehackt worden)

Nadelen van WordPress.com

Je kunt niet alle plugins installeren, dit is een groot nadeel want je bent dan zo beperkt. Vaak hoor ik regelmatig dat mensen dan erg teleurgesteld zijn omdat ze niet de juiste plugins kunnen installeren.
Een eigen gekozen (gekocht) thema kun je niet uploaden. Dat is zo naar als je al een thema gekocht hebt en er dan pas achter komt dat het niet lukt. Je bent aangewezen op de thema’s die WordPress.com aanbiedt. Er zijn ook premium thema’s, waarvoor je een maandabonnement bij ze moet nemen. Maar ook dan ben je enorm beperkt in het aanpassen van het thema.
Je hebt geen toegang tot de ftp-gegevens of je webhostingpakket. Je kunt dus niet bij de codering komen om je website nog meer naar wens te kunnen maken. Ze verlenen je daar echt geen toegang voor.
Je hebt een beperkte opslagruimte, bij WordPress.org hangt dat van je webhostingpakket af.
Je mag niet adverteren, als je geld wilt verdienen met jouw blog of bedrijfswebsite dan moet je sowieso voor WordPress.org kiezen.
Het is niet mogelijk om Google Analytics te installeren, je kunt dus geen statistieken bijhouden van je website.

Als je jouw website wilt uitbreiden met een webshop dan moet je daarvoor betalen.

WordPress.org

Voordelen van WordPress.org

De software van WordPress kun je gratis downloaden.
Je beheert zelf je WordPress website via jouw webhostingpakket waar jouw eigen domeinnaam aan gekoppeld is.
Je kunt zelf bij de ftp gegevens en je kunt inloggen op het paneel van je webhostingpakket.
Je kunt kiezen uit duizenden plugins die veelal gratis te gebruiken zijn. Niet alleen van WordPress zelf maar ook van andere developers.
Je kunt alle soorten thema’s installeren en je bent vrij om die aan te passen.
Je kunt gratis een webshop aan je website toevoegen.

Er zijn geen beperkingen je bent helemaal vrij om de codering van je website aan te passen, om je website nog meer te personaliseren. Dit vinden webdevelopers en designers vooral een grote must, ook al hou je zelf niet bezig met coderingen, als je jouw website uitbesteedt dan opdrachtnemer erg blij zijn dat degene overal bij kan.

Nadelen van WordPress.org

Je moet zelf een webhostingpakket en een domeinnaam bij een webhostingpartij kopen.
De installatie van WordPress moet je zelf doen, gelukkig kun je bij vrijwel iedere webhostingpartij het automatisch installeren, je hoeft dan maar een paar stappen te doen en de rest gaat automatisch.

De backup, beveiliging en updates moet je zelf doen. Je kunt dit regelen met je webhostingpartij en een plugin. Maar dan nog is je website niet 100% veilig, achter in de codering kan heel veel gebeuren met updates. Om er zeker van te zijn dat je website goed blijft functioneren kun je bij mij een webonderhoudsabonnement nemen.

Wat is de beste keuze?

Het allerbeste kun je kiezen voor WordPress.org. Je kunt daar veel meer, je hebt het meer in eigen beheer en meer in de hand. Ook al heb je niet veel geld te besteden, kies gelijk voor het juiste systeem. Een WordPress.com website kun je helaas niet omzetten naar een WordPress.org website, dat betekent dat je helemaal opnieuw de website moet opbouwen. Het klinkt allemaal geweldig wat je met WordPress.com kunt, je start gratis, maar als je uiteindelijk veel meer wilt met je website, dan loop je tegen de zeer grote beperkingen en op.

Mocht je na het lezen van deze blog met schrik realiseren dat jouw website in WordPress.com is gemaakt en je herkent jezelf in bovengenoemde nadelen. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op, dan gaan we samen zoeken naar een oplossing.

Stuur een email naar contact@wenswebdesign.nl