Zoals het er nu naar uit ziet, zal op 19 november een grote update van WordPress versie 5.0 plaats vinden. Dit wordt niet zomaar een update van WordPress. De huidige editor gaat verdwijnen, hiervoor in de plaats komt de Gutenburg editor, vernoemd naar de Duitse uitvinder van de boekdrukkunst, Johannes Gutenberg.
Waarom? De huidige editor is al erg oud, het lijkt erop dat WordPress de strijdt aan wil met page-builders plugins. De Gutenburg editor is namelijk een block-based contenteditor: een omgeving die bestaat uit losse elementen. Blokken met tekst, afbeeldingen, google maps etc, die je onderling kunt wisselen.

Dit kan gevolgen hebben voor je website. Daarom adviseer ik om een backup te maken van je website. Dit kan via deze plugin https://updraftplus.com/ Maar let op! Deze plugin maakt automatische backups, hiervoor moet je wel genoeg ruimte hebben in je webhostingpakket. Heb je dat niet, je kunt uiteraard ook handmatig een backup maken.

Het goede nieuws is wel, dat de plugin van de oude-editor voorlopig nog ondersteunt wordt. Dus zit je ineens met je handen in je haren na de update, dan kan deze plugin https://nl.wordpress.org/plugins/classic-editor/ geïnstalleerd worden.

Je kunt ook de update uitstellen, totdat de WordPress update volledig stabiel is. Updates gaan meestal automatisch, middels deze plugin https://nl.wordpress.org/plugins/stops-core-theme-and-plugin-updates/ kun je die updates uitstellen.
Ik ben erg benieuwd naar deze nieuwigheden!

Deel deze blog met andere ondernemers voor wie dit interessant zou kunnen zijn.