Veel mensen hebben te kampen gehad met een gehackte WordPress website, door de geïnfecteerde AVG Complaince plugin. Wat mij in die 9 jaren als webdesigner nog niet gebeurd was, gebeurde dan nu toch, mijn website was gehackt. Enorm balen, want daar zat ik natuurlijk niet op te wachten.

Ineens zag ik nieuwe gebruikers, die toegevoegd waren in het dashboard van mijn WordPress website. Ik ontdekte dit, doordat ik hier een melding over kreeg in mijn mailbox. Deze nieuwe gebruikers had ik meerdere malen verwijderd, maar ze bleven terugkomen. Op internet vond ik een plugin, waarmee je de website kunt scannen. Ik had de Sucuri SiteCheck plugin geïnstalleerd, hiermee kon ik zien welke bestanden malware bevatte of dat er dingen staan, die er niet horen. Tot mijn schrik kreeg ik een flinke lijst te zien. Gelukkig kon ik nog wel inloggen en kon ik mijn website bekijken. Er stonden ook nog geen rare dingen op mijn website.

Daar zit ik dan, heb ik net een mooie blog geplaatst, is mijn website gehackt. Wat is nu de juiste oplossing, tijd besteden aan het schoon maken van mijn website, de backup terugplaatsen of toch een nieuwe website bouwen? Ik was al een tijdje niet zo tevreden over mijn website, misschien dan toch een nieuwe bouwen? Heb ik daar wel tijd voor?

Een backup maken is dus wel belangrijk, anders moet je sowieso je website opnieuw bouwen of een nieuwe website ontwerpen en bouwen.

Maak jij regelmatig een backup van je website? Hier volgen 5 mogelijkheden:

  1. Een backup-plugin installeren (let op dit vertraagt je website en neemt webruimte in beslag)
  2. Handmatig via File Zilla met je ftp gegevens en via ftpmyadmin kun je een backup van je database maken. Deze gegevens zijn op te vragen bij je webhoster.
  3. Vaak kun je ook een backup maken via je webhosting admin bijv. cpanel of directadmin, informeer bij je webhoster.
  4. Via je WordPress dashboard kun je bij hulpmiddelen of tools een backupbestand exporteren.
  5. Wat ook altijd handig is om een screenshot te maken van je webpagina’s, dan kun je nog altijd de pagina’s die niet goed overgezet zijn, weer nabouwen.
Mijn beslissing was uiteindelijk om een nieuwe website te bouwen, waar ik meer tevreden over zou zijn. En nu is mijn nieuwe website klaar! En ik heb gelijk een backup gemaakt, want stel je voor dat ik weer gehackt wordt!

Bekijk mijn nieuwe website op www.edwendesign.nl

Wil jij ook zo’n mooie website?
Heb je advies nodig voor het maken van een backup?

Neem contact met mij, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Delen wordt gewaardeerd!

wendy@edwendesign.nl
www.edwendesign.nl